(2021/2022) РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ

7G7A0328

Центар за професионално усавршавање Филозофског факултета Универзитета у Нишу ове школске године је по четврти пут расписао конкурс за најбољу методичку припрему из области филолошких и друштвено-хуманистичких наука, с циљем да се постојеће везе и сарадња коју са наставницима, на различите начине, одржава, додатно ојачају и прошире, у правцу обостраног обогаћивања искустава, теоријских и практичних знања. 

Током конкурса су пристигле припреме из различитих предмета: Српског језика и књижевности, Немачког језика, Историје, Географије, Филозофије и Уметности и дизајна. Њихови аутори су наставници основних и средњих школа широм Србије. Због разнородности предмета било је неопходно формирати три комисије:

  • Национална филологија – проф. др Марина Јањић, проф. др Снежана Милосављевић Милић, проф. др Снежана Божић;
  • Стране филологије – доц. др Николета Момчиловић, доц. др Весна Симовић, Љиљана Марковић, виши лектор;
  • Друштвено-хуманистичке науке – проф. др Јелена Максимовић, проф. др Сузана Марковић Крстић, доц. др Иван Николић.

Комисије су, након аналитичких разматрања и процена, дошле до одлука о победницима конкурса. Критерјуми којима су се комисије руководиле су следећи: оригиналност и креативност у приступу, стручност (методолошка утемељеност у предметној науци/предметним наукама), постојање свих елемената методичке припреме и њихова међусобна усаглашеност, иновативност у концепцији часа и у примењеној методичкој методологији, подстицање индивидуалног и групног рада ученика, примена савремених наставних средстава, испуњеност образовних стандарда.

 

Национална филологија

  1. Прву награду у области националне филологије добили су Марија Јеверичић и Александра Гордић, наставници Гимназије ,,Свети Саваˮ у Пожеги, за своју припрему Поезија Шарла Бодлера, збирка песама „Цвеће злаˮ.

 

Стране филологије

  • С обзиром на чињеницу да је само један аутор учествовао у конкурсу за дату област, није било могуће реализовати рангирање. Комисија је донела одлуку да се не изврши проглашење победника и освајање првог места, већ да се додели награда за оригиналну и креативну методичку припрему за област страних филологија. Одлучено је да награду у области страних филологија добије наставница Катарина Минић, запослена у ОШ ,,Љуба Нешићˮ у Зајечару, за своју припрему Das Müllgedicht (Георг Бидлински).

 

Друштвено-хуманистичке науке

  1. Прва награда у области друштвено хуманистичких наука додељена је Сари Илић, наставнику Гимназије ,,Бора Станковићˮ у Нишу, за припрему Начела разума у праву и политици.

 

Поред ових, изабране су и награђене припреме следећих наставника:

Национална филологија

  • Татјана Јеремић, наставник у ОШ ,,Мића Станојловићˮ из Коцељеве, за припрему Инфинитив.
  • Љиљана Ивановић Јованчевић и Марија Алексић, наставници у ОШ ,,Рада Миљковићˮ у Јагодини, за припрему Косовски јунаци – легенда и историја.
  • Виолета Симић, наставник у Гимназије у Зајечару, за припрему Све док је приче и причања живот неће бити тамница: Иво Андрић ,,Проклета авлијаˮ и Вилијем Шекспир ,,Хамлетˮ.
  • Данијела Милчић Ђошић, наставник у ОШ ,,Вук Караџићˮ из Житковца, за припрему Тематски час Ђелем, ђелем, поводом кампање „16 дана активизма”.

 

Комисија је похвалила и за публиковање издвојила и радове:

  • Виолете Драшковић, наставника ОШ ,,Др Јован Цвијићˮ из Смедерева ‒ Домаћа лектира Галеб Џонатан Ливингстон (Ричард Бах),
  • Милице Стојиљковић, наставника ОШ ,,Предраг Девеџићˮ из Врањске Бање – „Село” (Јован Дучић),
  • Сање Перовановић, наставнице Медицинске школе у Чачку – Средњовековна књижевност,
  • Душана Симића, наставника ОШ ,,Бора Радићˮ у Баваништу ‒ Новогодишње и божићне честитке.

 

Друштвено-хуманистичке науке

  • Иван Цветковић и Јована Јоцић, наставнике у ОШ ,,Јован Аранђеловићˮ из Црвене Реке, за припрему Вулканизам, обликовање и преобликовање употребних предмета,
  • Наташа Чворовић, наставник у ОШ ,,Чегарˮ у Нишу, за припрему Успон српског краљевства.

 

Честитамо награђеним наставницима и свим учесницима конкурса се захваљујемо на сарадњи и учешћу.

1 comments

  • Ivana Milić
    Reply

    Možda treba bolje izreklamirati ovaj konkurs kako bi se javilo više radova za strane filologije, ili su nastavnici stranih jezika bruka za svoju struku i jako loši metodičari ( što iz mog ličnog iskustva i nije daleko od istine, budući da sam menjala jedno desetak koleginica i sve su bile loše, a ja doduše trenutno ne radim u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali slučajno u potreazi za drugim informacijama videh da je bio ovaj konkurs. Ali zaista je bruka da od tolikih profesora ima samo jedan kandidat, mislim da je ovo svojevrstan eksperiment čiji rezultat pokazuje da je potrebno mnogo ozbiljnije raditi na metodičkoj edukaciji nastavnika, a još više uspostaviti sistem evaluacije primene u praksi tog stečenog znanja.
    Srdačan pozdrav!
    P.S. Jedva ostavih komentar, iz nekog razloga, sajt ne funkcioniše baš perfektno, uporno me vraća na email i ne dozvoljava mi da završim komentar.

Leave us a Comment