(2021/2022) РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ

7G7A0328

Центар за професионално усавршавање Филозофског факултета Универзитета у Нишу ове школске године је по четврти пут расписао конкурс за најбољу методичку припрему из области филолошких и друштвено-хуманистичких наука, с циљем да се постојеће везе и сарадња коју са наставницима, на различите начине, одржава, додатно ојачају и прошире, у правцу обостраног обогаћивања искустава, теоријских и практичних знања. 

Током конкурса су пристигле припреме из различитих предмета: Српског језика и књижевности, Немачког језика, Историје, Географије, Филозофије и Уметности и дизајна. Њихови аутори су наставници основних и средњих школа широм Србије. Због разнородности предмета било је неопходно формирати три комисије:

 • Национална филологија – проф. др Марина Јањић, проф. др Снежана Милосављевић Милић, проф. др Снежана Божић;
 • Стране филологије – доц. др Николета Момчиловић, доц. др Весна Симовић, Љиљана Марковић, виши лектор;
 • Друштвено-хуманистичке науке – проф. др Јелена Максимовић, проф. др Сузана Марковић Крстић, доц. др Иван Николић.

Комисије су, након аналитичких разматрања и процена, дошле до одлука о победницима конкурса. Критерјуми којима су се комисије руководиле су следећи: оригиналност и креативност у приступу, стручност (методолошка утемељеност у предметној науци/предметним наукама), постојање свих елемената методичке припреме и њихова међусобна усаглашеност, иновативност у концепцији часа и у примењеној методичкој методологији, подстицање индивидуалног и групног рада ученика, примена савремених наставних средстава, испуњеност образовних стандарда.

 

Национална филологија

 1. Прву награду у области националне филологије добили су Марија Јеверичић и Александра Гордић, наставници Гимназије ,,Свети Саваˮ у Пожеги, за своју припрему Поезија Шарла Бодлера, збирка песама „Цвеће злаˮ.

 

Стране филологије

 • С обзиром на чињеницу да је само један аутор учествовао у конкурсу за дату област, није било могуће реализовати рангирање. Комисија је донела одлуку да се не изврши проглашење победника и освајање првог места, већ да се додели награда за оригиналну и креативну методичку припрему за област страних филологија. Одлучено је да награду у области страних филологија добије наставница Катарина Минић, запослена у ОШ ,,Љуба Нешићˮ у Зајечару, за своју припрему Das Müllgedicht (Георг Бидлински).

 

Друштвено-хуманистичке науке

 1. Прва награда у области друштвено хуманистичких наука додељена је Сари Илић, наставнику Гимназије ,,Бора Станковићˮ у Нишу, за припрему Начела разума у праву и политици.

 

Поред ових, изабране су и награђене припреме следећих наставника:

Национална филологија

 • Татјана Јеремић, наставник у ОШ ,,Мића Станојловићˮ из Коцељеве, за припрему Инфинитив.
 • Љиљана Ивановић Јованчевић и Марија Алексић, наставници у ОШ ,,Рада Миљковићˮ у Јагодини, за припрему Косовски јунаци – легенда и историја.
 • Виолета Симић, наставник у Гимназије у Зајечару, за припрему Све док је приче и причања живот неће бити тамница: Иво Андрић ,,Проклета авлијаˮ и Вилијем Шекспир ,,Хамлетˮ.
 • Данијела Милчић Ђошић, наставник у ОШ ,,Вук Караџићˮ из Житковца, за припрему Тематски час Ђелем, ђелем, поводом кампање „16 дана активизма”.

 

Комисија је похвалила и за публиковање издвојила и радове:

 • Виолете Драшковић, наставника ОШ ,,Др Јован Цвијићˮ из Смедерева ‒ Домаћа лектира Галеб Џонатан Ливингстон (Ричард Бах),
 • Милице Стојиљковић, наставника ОШ ,,Предраг Девеџићˮ из Врањске Бање – „Село” (Јован Дучић),
 • Сање Перовановић, наставнице Медицинске школе у Чачку – Средњовековна књижевност,
 • Душана Симића, наставника ОШ ,,Бора Радићˮ у Баваништу ‒ Новогодишње и божићне честитке.

 

Друштвено-хуманистичке науке

 • Иван Цветковић и Јована Јоцић, наставнике у ОШ ,,Јован Аранђеловићˮ из Црвене Реке, за припрему Вулканизам, обликовање и преобликовање употребних предмета,
 • Наташа Чворовић, наставник у ОШ ,,Чегарˮ у Нишу, за припрему Успон српског краљевства.

 

Честитамо награђеним наставницима и свим учесницима конкурса се захваљујемо на сарадњи и учешћу.

Leave us a Comment